בת-ים גולשת בטוח: שבוע ביטחון ברשת במוסדות החינוך בעיר

אהבתם? שתפו...

בת-ים גולשת בטוח: שבוע ביטחון ברשת במוסדות החינוך בעיר

 

מערכת החינוך בעיר בת ים ציינה בשבוע שעבר את השבוע הלאומי לגלישה בטוחה. מדובר ביוזמה שמתקיימת כבר 20 שנה בישראל על ידי המטה הלאומי 105 להגנה על ילדים ברשת.

 

המטרה פשוטה וברורה: להפוך את העולם הדיגיטלי למקום בטוח, מכבד ומוגן יותר עבור ילדים ובני נוער.

 

בעידן שבו הבינה המלאכותית (AI) משנה את הדרך שבה אנו לומדים, יוצרים ומתקשרים, בחרו בתי הספר בעיר לא רק לדבר על הסכנות- אלא לייצר חוויה, שיח ומשמעות אמיתית סביב האחריות הדיגיטלית.

 

בבית הספר "יעד" הפך הנושא לתערוכה. מסדרונות בית הספר לבשו דימוי של "אוטוסטרדת המידע", ובכל תחנה עצרו התלמידים להתבונן בתוצרי הסדנאות שעברו לאורך השבוע. משכבת ז' ועד י"ב– כל שכבה בחנה זווית אחרת של האחריות ברשת, החל מטביעת רגל דיגיטלית ועד לפייק ניוז. קודי QR עם הסברים קוליים הנגישו את התערוכה לכולם, וחדר בריחה דיגיטלי אתגר את הכיתות להתמודד עם סיטואציות אמיתיות מהעולם המקוון.

 

ב-"דוד אלעזר" בחרו להביא את העולם האמיתי אל תוך הכיתה. תלמידי כיתה ה' פגשו מקרוב את נושא האכיפה והדיווח בהרצאה על מוגנות ברשת ומוקד 105, ושמעו כיצד מקרה שמתחיל במסך קטן עלול להפוך לאירוע משמעותי – וכמה כוח יש בידיים שלהם לפעול נכון ובזמן. ההרצאה הועברה על ידי עו"ד שירי וידן, סגנית ראש יחידת תביעות ביחידת להב 433 במשטרת ישראל.

 

ב-"סוקולוב" לקחו את זה צעד קדימה אל חיי היומיום של הילדים: דרך סימולציות, משחקי "נכון או לא נכון" ויצירת כרטיס אישי של "גולש בטוח", תרגלו תלמידי כיתה ב' מצבים אמיתיים – מה משתפים, מה שומרים לעצמם ולמי פונים כשמשהו מרגיש לא נעים.

 

גם ב-"יד מרדכי" הלמידה יצאה מגבולות המחברת. בחדר האימרסיבי התנסו תלמידי כיתה ב' בסיטואציות מדומות מהעולם הדיגיטלי, למדו לזהות דגלים אדומים ובעיקר הבינו שהם לא לבד מול המסך.

 

בביה"ס "עקיבא" חיברו בין ההורים לבית הספר בהרצאה ודנו בשאלה כיצד הופכים את זמן המסך למרחב של צמיחה משפחתית, שיח וגבולות בריאים ולא למוקד של ריחוק או בזבוז זמן.

 

ב-"גורדון" השיח היה ישיר ואמיץ. תלמידי כיתה ו' דיברו על בריונות ברשת, על הכוח של מילים גם כשהן נכתבות מאחורי מקלדת, ועל האחריות האישית לעצור פגיעה. הדילמות שהעלו מהחיים עצמם הפכו את השיעור למרחב פתוח, כנה ומשמעותי.

 

ב-"יצחק שדה" בחרו בדרך חגיגית: הפנינג גלישה בטוחה, עמדות צילום ומשחק קלפים ייעודי שליווה את הדיון גם לאחר מכן בכיתות .

 

בבי"ס "הנשיא" הדגש היה על מנהיגות צעירה. תלמידי כיתות ו' הובילו את תלמידי השכבות הצעירות, הסבירו, הדגימו ושיתפו. המפגש בין הגילאים חיזק את תחושת האחריות אצל הבוגרים והעניק ביטחון והזדהות לצעירים .

 

בביה"ס "ראשונים" צבעו את המסר בצבעי רמזור. פעילות "רמזור הרשת" לימדה את תלמידי ו' לעצור לפני תגובה פוגענית, לחשוב לפני שיתוף, ולהבין שכל קליק משאיר חותם. השלטים הצבעוניים הפכו לתזכורת יומיומית לאחריות.

 

ב-"בן גוריון" הובילו "ילדי הטכנו" שבוע שלם של תחנות למידה. הצעירים תרגלו פרגון והעצמה ברשת, והבוגרים התמודדו עם שאלות של אמפתיה, חשיבה ביקורתית ומשמעות המעשים הדיגיטליים. המסר שחזר בכל תחנה היה פשוט וברור: מאחורי כל מסך יש פנים ולב.

 

ב-"טבנקין" שילבו הצגות, פעילויות תלמידים ותכנים מותאמי גיל. תלמידי ו' לקחו אחריות והעבירו פעילויות לשכבות הצעירות בנושאי פרטיות, קבוצות וואטסאפ ושיח מכבד ברשת.

 

בחטיבה העליונה "חשמונאים" יזמו תלמידי כיתה י' הפסקה פעילה שכולה מוקדשת לגלישה בטוחה – עם משחקים, עמדות מידע ויצירתיות. מעבר לתוצאה המרשימה, בלטה הדרך: שיתוף פעולה מלא של כלל תלמידי הכיתה בתכנון ובהובלה.

 

וב-"הרצל" עסקו התלמידים בשאלה שכל ילד מחכה לה – הטלפון הראשון. דרך השיח על בקרת הורים, אחריות ודיווח על מקרים חריגים, למדו כיצד העצמאות הדיגיטלית מגיעה יחד עם אחריות.

 

שבוע ביטחון ברשת בבת-ים משקף עשייה חינוכית רחבה, מגוונת ומעמיקה – כזו שלא מסתפקת בסיסמאות, אלא מעניקה לתלמידות ולתלמידים כלים אמיתיים להתנהלות חכמה, ביקורתית ומוגנת במרחב הדיגיטלי.

 

 

 

קרדיט תמונות: ב"יס הרצל, בי"ס חשמונאים, בי"ס טבנקין, בי"ס בן גוריון, בי"ס ראשונים, בי"ס הנשיא, יצחק שדה, "גורדן", "עקיבא", "יד מרדכי", "יעד", "סוקולוב", "דוד אלעזר"

פרסומת

ויקטורי

אהבתם? שתפו...

חדשות ועדכונים

באנר - וי.איי.פרי
פיצה סטורי

נשארים מעודכנים

הרשמו לקבלת עדכונים

 

הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו

להצטרפות לקבוצה לחצי כאן

אנחנו ברשתות החברתיות
מעונות יום
חב
כל הזכויות שמורות © 2017 אמהות מבת-ים